Luni - Duminică: 08:00 - 22:00
contact@resurse-petreceri.ro
De ce este bine  să creada copiii în Moș Crăciun

De ce este bine să creada copiii în Moș Crăciun


mos craciun cluj
De ce este bine să creada copiii în Moș Crăciun… și ce se întâmplă cu adevărat atunci când își dau seama de adevăr…

Crăciunul meu cel mai memorabil a fost in anul în care aveam vre-o șapte ani, chiar la vârful credinței mele în Moș Crăciun. Interesul pentru călătoria lui la toti copiii in aceeasi seara mă făcea să mă simt foarte curioasa, atât de mult încât am rămas toată noaptea așteptând sosirea lui, ca sa-l surprind cand intra pe gaura cheii. Intr-un final el a ajuns intr-un moment de neatentie si ca in fiecare an, ne-a lasat cadourile sub brad. – un miracol de Crăciun.

 Ani la rand nu mi-am imaginat niciodata ca nu Mos Craciun este cel care ne aduce bradul si darurile de sub el pe care le gaseam mereu pregatite cand ne intorceam de la colindat in seara de Ajun. Doar cativa ani mai tarziu am realizat ca de fapt parintii nostrii erau in spatele miracolelor de Craciun. Au reusit sa mentina mitul lui Mos Craciun 9 ani, fara sa-mi dau seama. Sora mea mai mica a descoperit secretul de fapt, intr-un final…
 
Potrivit mai multor studii, unor părinți  și critici ai mosului, aceștia au fost nouă ani lungi de minciuni care ar fi putut afecta dezvoltarea mea și relația mea cu părinții mei.
 
Moș Crăciun rămâne o figură controversată printre mulți oameni de știință și părinți. Există nenumărate cărți pe această temă, care susțin că legenda lui Mos Craciun in care acestea este rău pentru copii. Argumentul principal este, fără îndoială, că a spune copiilor despre o figură magică care oferă cadou copiilor din întreaga lume în ajunul Crăciunului este o minciună. Această minciună poate fi susținută de intenții bune, dar este totuși o minciună care se va dezlănțui în mod inevitabil la un moment dat în timpul dezvoltării copilului. Identificarea adevărului poate fi traumatizantă pentru un copil, acest argument merge și va proiecta mesajul că copiii nu pot avea încredere în ceea ce spun părinții lor. Mai mult, minciuna pentru a încuraja un comportament bun este manipulativă și încurajează copiii să se comporte bine din motive greșite.
 
Există unele dovezi că recompensele (cum ar fi cadouri de Crăciun) subminează motivația copiilor. Deci, poate ca bazându-te pe Mos Craciun  sau pe un Elf  de pe raft pentru a promova comportamentul bun nu este cea mai bună strategie dacă vrei ca copiii tăi să fie buni pe tot parcursul anului. Dar nu există dovezi care să sugereze că învățarea adevărului despre Moș Crăciun este traumatizantă pentru copii – sau că duce la probleme de încredere între copii și părinții lor.
 
Da, mitul lui Mos Craciun este o minciună și toți copiii descoperă în cele din urmă adevărul. Inca cercetarea pe această temă sugerează faptul că copiii tind să afle adevărul despre Mos Craciun în jurul lor în jurul vârstei de șapte ani – în majoritatea cazurilor, nu există nici o revelație mare în care părinții să mărturisească rușinos adevărul copiilor lor plâns și dezamăgit – și reacțiile lor sunt în general pozitive.
 
Adevărata mea amintire de a afla adevărul despre Moș Crăciun este în concordanță cu această cercetare – era mai puțin o revelație traumatizantă și mai mult ca o rezolvare a unui puzzle. Am trecut peste dovezile din capul meu: Unii copii din clasa mea spuneau că nu există Moș Crăciun. De ce ar veni Mosul doar  la mine acasă și la ei? Dar dacă nu există Moș Crăciun, cum ar putea părinții mei să-mi ascundă toate cadourile? Această linie de raționament a condus la o expediție de descoperire prin casa, care a dus în cele din urmă la descoperirea unor jocuri de societate și a unor papusi pe care mama nu le-a impachetat încă. Am rezolvat misterul – și m-am simțit bine să-mi dau seama singura. Chiar mi-am porpus să cred în Mos Craciun încă un an pentru a le oferi părinților mai mult timp pentru a face față faptului că fetița lor a depășit fantezia ei preferată din copilărie.
 
Dar fantezia, în general, este o parte normală și sănătoasă a dezvoltării copilului. Copiii petrec o mare parte din timp prefăcând, în special între vârsta de cinci și opt ani. De asemenea, ei sunt expuși în mod constant la mediile în care pot vorbi animalele, oamenii pot zbura, iar obiectele apar în mod magic dintr-un aer subțire. De ce ar trebui un grup de reni zburători să fie mai fantastic decât un șoarece vorbitor sau un om de zăpadă cântând? Deși gândirea magică scade între vârsta de șapte și nouă ani (în jurul aceleiași vârste la care majoritatea copiilor renunță la mitul lui Moș Crăciun), nu dispare pentru totdeauna: uneori adulții au nevoie de o mică magie și în viața noastră, suportam superstitiile noastre, savureazam exigenta caselor „bantuite” si recitam rugaciuni celor dragi care au trecut.
 
Cum învață  în cele din urmă copiii să distingă fantezia de realitate? O mare parte din timp se bazează pe ceea ce le spun ceilalți – ceea ce cercetătorii numesc mărturii. Copiii trebuie să se bazeze pe mărturia părinților lor deoarece au încă multe de învățat despre felul în care funcționează lumea. Ei se bazează, de asemenea, pe dovezi pentru a susține dacă ceva este fapt sau ficțiune. La o vârstă fragedă, toate mărturiile (de exemplu, ceea ce spun părinții) și dovezile (de exemplu, jucăriile aflate sub brad, dispariția prajiturilor  și a laptelui) indică existența lui Moș Crăciun. La un moment dat, copiii încep să obțină atât mărturii, cât și dovezi care contrazic această convingere, fie că vorbesc cu prietenii lor, fie că învățați despre fizica a ceea ce este posibil și imposibil. Ei vor pune la îndoială dovezile vechi, vor căuta noi dovezi și în cele din urmă vor afla singuri că Mos Craciun nu este real.
 
Unii dintre noi nu invităm pe Moș Crăciun în casele noastre pentru că nu sărbătorim Crăciunul sau pentru că alegem alte tradiții de vacanță. Alții îl îmbrățișează pe Mos Craciun fără conotație religioasă, iar alții îl împerechează pe Mos Craciun cu o scenă de naștere. Orice ați decide, spuneți copiilor că adevărul despre Mos Craciun  probabil nu le va face rău nici lor si nici relatiei cu voi. Pentru mine, mitul lui Moș Crăciun a fost o parte interesantă a copilăriei, care a adus un sentiment magic in sezonul vacantei de iarna – un sentiment care ne lipseste de ceva timp dar care il voi renaste odata cu cresterea copiilor mei. Uneori, chiar și adulții au nevoie de puțină magie în viața lor și sunt încântata că am  întors magia lui Mos Craciun în familia mea pentru prima dată în mai mult de 20 de ani.
 
Bucurați-vă de magia vacantei de iarna,  alegeți să o sărbătoriti alaturi de cei dragi. 
 
Cautati un mos craciun cluj pentru copiii vostri? Va stam la dispozitie cu serviciile noastre de inchiriere Mos Craciun cluj. Puteti alege mosul care vi se potriveste


Comentarii