Ursitoare bune la botez si taierea motului – prima aniversare

Ursitoare bune la botez si taierea motului – prima aniversare

Zanele de poveste sau Sanzienele pot fi chemate si la petrecerea organizata cu ocazia implinirii primului an de viata.  Aceasta prima petrecere din viata unui copil este asociata cu taierea motului si ruperea turtei, un obicei extrem de popular in toate colturile tarii. Se obisnuieste ca pana la data implinirii primului an sa nu fie taiata nici o suvita din parul bebelusului. Nasa leaga o suvita de par cu o fundita, iar nasul taie cu foarfeca motul de sub fundita, asa incat acesta sa ramana legat. Motul este apoi lipit de un banut cu ceara unei lumanari si daruit parintilor.

Dupa taierea motului urmeaza ruperea turtei deasupra capului copilului. Turta este un colac mare si frumos facut de nasa care se rupe in patru (semnul crucii) si se imparte invitatilor.

Potrivit traditiei, urmeaza momentul alegerii obiectelor de pe tava. Se aseaza pe o tava diferite obiecte simbolice precum: oglinda, parfum, ruj, bani, chei, carte, cruciulita, creion, foarfeca, pensula etc. Micutul va alege trei dintre lucrurile de pe tava. Acestea semnifica diferite calitati si puncte forte pe care le va detine (frumusete, inteligenta, bunatate, bogatie) sau meseria si preocuparile pe care le va avea ( daca alege cartea va fi preocupat de studiu / va fi profesor, daca alege pensula va fi artist, daca alege cruciulita va fi credincios / preot, etc.)

Sanzienele sau Zanele ursitoare bune se vor ocupa de organizarea acestei traditii, vor prezenta printr-un text sensibil si frumos semnificatia fiecarui obiect in parte si vor colora cu prezenta lor eterica atmosfera… si fotografiile, desigur!

 

Obicei respectat din moşi strămoşi, tăierea moţului se practică pe toate meleagurile ţării noastre, diferenţele de la zonă la zonă fiind foarte mici. În mod obişnuit, se practică la un an de la naşterea copilului, dar şi la trei ani sau chiar la cinci, obligatoriu însă, în an cu număr fără soţ. Moţul se taie băieţilor, iar la fete se rupe turta deasupra capului. Se obişnuieşte însă să se dea o petrecere la care sunt invitaţi pe lângă naşii copilului şi rude şi vecinii sau cei apropiaţi, întocmai ca la botez, cu bucate alese. Copilul, îmbrăcat în haine primite cadou de la naşi, este pus pe o pernă care se dăruieşte mai apoi de mamă, naşei, ori pe o găleată cu apă. Se zice că până la tăierea moţului nu se ia deloc din părul copilului, care în acea zi este împletit cu fundă albastră la băiat şi roşie la fată. Cu o foarfecă sau un briceag, naşul / naşa taie moţul şi întreabă: „De ce ţi-e moţul, finule?” la care cei de faţă răspund: „De noroc şi sănătate şi de o oaie cu lapte”. Moţul tăiat se păstrează ca amintire lângă lumânarea de la botez şi se arată copilului când acesta împlineşte şapte ani, după care se îngroapă la rădăcina unui pom fructifer. Unii părinţi preferă să păstreze moţul tăiat în formă de cruce pe un bănuţ, cu o picătură de ceară. Un alt obicei la tăierea moţului este să se pună diferite obiecte pe o tavă, în faţa copilului, cum ar fi:

carte, • creion, • pâine, • cărbune, • cosmetice, • lână şi pământ şi este lăsat să aleagă de trei ori câte un obiect.

Ce va alege arată la ce va avea noroc în viaţă.

Pe langa Ursitoare bune va mai stam la dispozitie cu decoratiuni cu baloane, amenajare colt foto sau candy bar dar si cu kids corner pentru copiii invitatilor

 

Comentarii

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată.